Sebze ve meyve yetiştirirken gereken ipuçları

Sebze ve meyve  yetiştirmeniz için kullanabileceğiniz ipuçları

Ekolojik tarım veya halk dilinde bilinen geleneksel tarımda kullanabileceğiniz yöntemleri sizler için sıraladım.Hiçbir kimyasal gübreye veya ilaca ihtiyaç duymadan tamamen doğal olan bu yöntemleri yıllarca uygulamaktayım ve sizlere de önermekteyim.

1.KOYUN GÜBRESİ VEYA SOLUCAN GÜBRESİ

Fidelerinizi veya tohumlarınızı ekerken fide çukurlarına koyun gübresi(mümkünse en az 5 yıllık fermente olanı) veya solucan gübresi bir avuç olacak şekilde kullanın.Sezon bitimine kadar fideniz bu gübrelerin bileşenlerinden faydalanacaktır.Koyun gübresinde bitkinin sezon boyu ihtiyacı olan bileşenleri bulunmaktadır.Solucan gübresi ise bitkinin topraktaki ihtiyaç duyduğu besinlerin bitki tarafından emilmesinde ciddi şekilde fayda sağlamaktadır.Mümkünse iki gübreyi de kullanmanız daha faydalı olacaktır.

2.GÜVERCİN GÜBRESİ

Azot ağırlıklı olan güvercin gübresi sulu formda vermeniz gerekir.1 kg gübre için 100 litre su kullanmanızda fayda vardır.Benim tespit ettiğim oran bu şekildedir.Katı formda dökmeyiniz ,Sert gübre olduğu için fidenizi yakabilir.1 e 100 oranında seyreltip kullanmanız halinde çok faydalı olacaktır.

Özellikle ilk dikim zamanından çiçeklenme dönemine kadar fidenizin hızlıca büyümesini sağlayan bu gübreyi tavsiye ederim.Yani güvercin gübresine boy gübresi de diyebiliriz.

3.MUZ KABUĞU

Muz kabuğu potasyum kaynağıdır.Evinizde artan muz kabuklarınızı 7-10 gün kurutup fidelerinizin altındaki toprağa gömün.Eski olması daha fayda sağlayacaktır.Bitkinizin temel ihtiyaçlarından biri olan potasyum için toprakta çürüdükçe bitkiniz bundan faydalanacaktır.Bir adet muz kabuğunun parçalarını  5-6 adet fidenizin toprağının altına gömebilirsiniz.

4.YUMURTA KABUĞU TOZU

Yumurta kabuğu tozu kalsiyum kaynağıdır.Kalsiyum ise fideniz gelişirken mutlaka gerekli olan elementtir.Kalsiyum eksikliği sebze ve meyvede noksanlıklara sebep olur.Özellikle domateste kalsiyum eksikliği dip çürüklüğüne neden olmaktadır.

Fidelerinizin altına yaklaşık 5-6 gr yumurta kabuğu tozu koymanız halinde sezon boyunca bitki bundan faydalanacaktır.Yarım avuç olarak atabilirsiniz.

Evde artık olan yumurtalarınızı bir tepside biriktirip 200 derece fırında 10 dk kalsın.Sonra bu yumurta kabuklarını havanda dövüp toz haline getirin.

Bir diğer yöntem ise yumurta haşladığınız zaman cezvedeki suyu atmayın.Bir petin içinde biriktirin.Bitkileriniz çiçek açtığı dönemden itibaren sakladığınız bu suygu 10 günde bir fısfıs yardımıyla yapraktan uygulama yapın.Bu yöntem de etkili bir yöntemdir.

5.ODUN KÜLÜ

Odun külü doğal bir kükürt potasyum ve bitkinin ihtiyaç duyduğu elementleri barındıran bir kaynaktır .Fırıncılardan rahatlıkla temin etmeniz mümkündür.Fidelerinizin altına yarım avuç karıştırmanız yeterli olacaktır.Özellikle salatalıklarda kükürt eksikliğinde hastalıklar görülmektedir.Ayrıca haşereleri ve zararlıları uzak tutmanızı da sağlar.Yapraktan uygulamada ise 5 litre suya 10 yemek kaşığı elenmiş odun külünü iyice karıştırın.(en az 10 dakika boyunca iyice karışmasını sağlayın).Ardından bu karışımı süzgeçten geçirip yapraktan uygulama yapın.10 günde bir bu uygulamayı yapmanızı tavsiye ederim. 

DOĞAL İLAÇLAMA YÖNTEMLERİ

1.TAZE ÇİĞ İNEK SÜTÜ

Mantari hastalıklara karşı önlem veya hastalandıktan iyileştirmeye yarayan süt tedavisidir.1 kg sütü 10 litra suya karıştırıp sabah çok erken saatte 6-7 gibi uygulayın ya da akşam karanlığına yakın saatte uygulayın.Uygularken püskürtme yöntemiyle fidelerinize tamamen duş aldıracak şekilde yapınız.7-10 gün aralıklarla bu uygulamayı sezon içinde devam ettiriniz.Hastalığa karşı önlem haricinde bitkinize doğal kalsiyum takviyesi de yapmış olursunuz.

2.ISIRGAN OTU EKSTRESİ

Haşerelere karşı en etkili yöntem olan ısırgan otu ekstresi için 1 kg ısırgan otu 20 litre suya eklenip damacanın kapağı kapalı olacak şekilde serin bir yerde 2-3 gün bekletilir.Sonra su yemyeşil bir kıvama gelir.Süzüp sırt pompasına ekleyin.Sonra tüm fidelerinize püskürtme yoluyla 2 haftada bir uygulayın.Hem doğal azot takviyesi yapmış olursunuz hem de fidelerinizi zararlılara karşı korumuş olursunuz. Not:Günün  serin saatlerinde uygulayınız.

3.DANA BURNU ZARARLISI İÇİN PİPET YÖNTEMİ

Özellikle fideleriniz küçük boyda iken bostanların korkulu rüyası dana burnu diye bilinen fidelerinizi gövdesinden kopartan zararlı bir böcek türüdür.Fideleriniz küçükken gövdesi kadar pipeti kesiniz.Kestiğiniz pipete dik bir kesit daha açınız.İşlem gören bu pipeti gömlek gibi fidenizin  gövdesine giydirmeniz gerekmektedir.Fidenizin toprakla birleştiği kısımdan itibaren giydirilen bu gömlek sayesinde dana burnu fidenizi kesemez.Çünkü dana burnu fidenizi gövdesinin toprakla birleştiği yerden keser.Fideniz belli bir boya ulaşıp kalınlaşınca bu gömlek kendiliğinden üzerinden çıkmış olur.Gövde kalın olunca o saatten sonra dana burnu istese de kalın gövdeye zarar veremez.

BOSTANINIZIN SİGORTALARI

1-YEŞİL REYHAN-MOR REYHAN VE FESLEĞEN

Özellikle her domatesin arasına reyhan veya fesleğen ekiniz.Haşereleri ve zararlıları fidelerinizden uzak tutacaktır.

2-SEMİZOTU

Domates fidelerinizin aralarına semizotu tohumu ekiniz.Domates ve semizotu arasında mutualist bir ilişki vardır.Gelişimlerinde birbirlerini desteklerler.

3-MISIR

Bostanınızın dört bir yanına mısır ekmeyi ihmal etmeyin.Çünkü mısır bitkisi zararlıları ve haşereleri üzerine çeker.Böylece diğer fidelerinizi zararlılara karşı korumuş olursunuz.Bostanınızda mısırlar varken haşereler diğer bitkilerinize dadanmazlar.